Ciasto wilgotne, bardzo smaczne o wyraźnej nucie orzechów
laskowych, na pograniczu murzynka i brownie,ale jest puszyste, smaku dodają wiśnie, idealny wypiek na co
dzień do kawy czy filiżanki herbaty, nie jest pracochłonne i nie wymaga
umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J
Forma keksowa
12/40 cm
Składniki:
5 jaj
½ kostki masła 82%
1 niepełna szklanka cukru
½ szklanki nutelli
½ szklanki zmielonych orzechów laskowych
½ szklanki zmielonych płatków migdałowych
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki osączonych wiśni z syropu
Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze
pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami
laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao .
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać
nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami,
delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem
keksówki o podanych wymiarach, na wierzchu posypać osączonymi wiśniami.
Włożyć do nagrzanego do
165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć do 170*c i piec
jeszcze około 30 minut-do suchego patyczka, ciasto studzić przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
Zimne można polać polewą z gorzkiej czekolady ale nie jest
to konieczne. Jest najlepsze bez żadnej polewy.
Słodkich wypieków!
Mniam ! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie!
OdpowiedzUsuńmożna użyć wiśni mrożonych ?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńmożna użyć wiśni mrożonych ?
OdpowiedzUsuń