Rewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet
aby osłodzić sobie dzień, na maślanych
herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z
orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku,
ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania
piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki
herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu.
Składniki:
250 g herbatników maślanych
Masa malinowa:
1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych
4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin)
Masa advocatowa:
350 ml mleka
150 ml likieru jajecznego
4 łyżki cukru
125 g masła
Masa śmietanowa:
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 %
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Do posypania:
30 g gorzkiej
czekolady startej na tarce
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej:
Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na
wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z
palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w
chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł.
W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z
likierem:
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek
budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy
likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z
budyniem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż budyń zacznie
gęstnieć (2-3 minuty) zestawić z ognia, do gorącej masy dodać pokrojone na
kawałki masło mieszać aż się połączy z budyniem, lekko przestudzić.
Keskówkę o wym 11/35 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia,
wyłożyć jedną warstwę herbatników tak aby ściśle do siebie przylegały, wylać
ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już
mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników.
Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z
serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na
herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą,
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed
podaniem.
Smacznego!
Ciasto jest mega piękne i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńWSpaniałe ciacho
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy bez likieru jajecznego też będzie smacznie i krem zachowa swoją struktuę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że struktura się nie zmieni, będzie zwykły budyniowy i całkiem inny smak.
UsuńNależy tylko pamiętać aby zwiększyć ilość mleka w zastępstwie likieru
OdpowiedzUsuńwitam, zatem ile więcej mleka? 150 ml?
Usuń100 ml wystarczy
Usuń