STRONY

czwartek, 8 marca 2018

Wątróbka z warzywami


Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Jedni ją uwielbiają drudzy unikają, ja należę do tej pierwszej grupy i ją uwielbiam, choć przyznaję, że nie zawsze tak było ;)
Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Ta smażona z warzywami i białym winem jest bardzo smaczna, spróbujcie będziecie zachwyceni. Dla mnie w smaku idealna taka jak powinna być.





Składniki:

½ kg drobiowej wątróbki
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże  winne jabłko
1/2  papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150 ml wina wytrawnego białego
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżka majeranku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, osaczyć na sicie pousuwać wszystkie  zbędne błonki i żyłki, ułożyć na talerzu. 

Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem ziołowym, obtoczyć równomiernie w tej mieszance wątróbkę. 
Na patelni  dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, obsmażyć na złocisto wątróbkę z każdej strony, robić to w miarę szybko,wątróbka nie lubi długiego smażenia, im dłużej się ją trzyma na patelni tym jest bardziej twarda,  usmażone wątróbki przełożyć na talerz.


Na tą samą patelnię wlać pozostały olej, dodać obraną cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, zeszklić pod przykryciem,  dodać pokrojoną na paski paprykę oraz umyte i  pokojone na małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. 

Oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Podawać prosto z patelni gorące danie.

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wątróbke na wszystkie sposoby nawet z cebulką przysmażaną czy spageti

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !