STRONY

poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Schab w ziołach i soli peklowej


Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio,  po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab.


Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę:
Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.


Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.


Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.

Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 75 minut.


Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.
Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !