STRONY

środa, 25 kwietnia 2018

Ciasto na maślance z truskawkami




Na pewno każdy  z Was uwielbia proste ciasta z truskawkami-sezon na nie właśnie się zaczyna! Jak co roku z utęsknieniem wyczekuję wiosny właśnie dla soczystych pachnących słońcem truskawek.
Upieczenie tego słodkiego cudeńka zajmuje dosłownie chwilę , to ciasto jest dobre zarówno na codzienny podwieczorek jak i dla gości do kawy. Wilgotne dzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie w ustach.

 Polecam je  piec  nie tylko z truskawkami ale też z różnymi sezonowymi owocami, zawsze smakuje!

Składniki na formę 25/30 cm
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
¾  szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
½ kostki masła
25-30  dag świeżych truskawek

Kruszonka:
Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać z cukrem dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść palcami na sypką kruszonkę.

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania gęstej puszystej masy, zwalniając obroty miksera do minimum wlewamy cienkim strumieniem maślankę i olej , mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, i cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy stopniowo mąkę. Miksujemy delikatnie do połączenia.


Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy umytymi i osuszonymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz kruszonką./

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 40-45 minut ( do suchego patyczka)

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika całkiem zimne można oprószyć cukrem pudrem.



Słodkich wypieków!

10 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak Agatko ja też uwielbiam truskawki! Gdy tylko zaczyna się sezon,staram się wykorzystać go na maksa. Już planuje co z nimi zrobić. A Twoje ciasto jest przepyszne! Pięknie wyrośnięte!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam truskawki :) już nie mogę się doczekać tych polskich, najsmaczniejszych, żeby wykorzystywać je w swoich przepisach

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można też z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze tak byle nie dużo bo pójdzie całkiem na dno.

      Usuń
  5. Poprawnie powinno być ciasto na maślance z truskawkami....ale się udało.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mozna uzyc mleka zamiast maslanki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacyjne!
    Cała moja rodzinka oblizywała palce :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !