STRONY

piątek, 20 kwietnia 2018

Sushi-California maki





Kolejne danie z kuchni japońskiej, jeśli lubisz sushi przygotowywać w domu, ten przepis jest dla Ciebie. 

California maki to zgrabne  małe rolki gdzie nori jest w środku , z wędzonym łososiem , marynowaną rzodkwią, awokado , odrobiną chrzanu wasabi, całość obtoczona w czarnym i białym sezamie.

 Pyszne i zdrowe, wszystkie składniki do tych sushi kupicie w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment nie tylko z kuchni japońskiej ale także meksykańskiej, indyjskiej itp.  Każdy znajdzie tu coś dla siebie.


Składniki:
Na 3 rolki sushi:
1 pełna szklanka wody

Zaprawa:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Dodatki:
3 arkusze nori
15 dag  wędzonego łososia
8 dag serka typu „philadelphia”
garść liści mieszanki  sałat
chrzan wasabi  
miska z wodą (do maczania dłoni)

Sposób przygotowania:

Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.


 Przygotowujemy zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.

Bambusową matę owijamy folią spożywczą, trzeba ją zabezpieczyć jako, że ryż będzie na zewnątrz rolki i mógłby się do niej przykleić.

Na macie układamy pod wymiar naszych płatków nori cienką warstwę ryżu, ale tak, by nie było prześwitów. 

Podczas układanie ryżu bardzo pomocne jest maczanie rąk w wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się do dłoni. Ryż smarujemy chrzanem wasali rozprowadzonym na palcu.


Na warstwę ryżu układamy płat nori, strona nie ma znaczenia bo i tak jest w środku, dociskamy do ryżu na wierzchu blisko jednego z brzegów smarujemy cienko serkiem, rozkładamy pasek łososia, marynowanej rzodkwi, liście sałaty, zawijamy przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, obtaczamy w wymieszanym białym i czarnym sezamie. 

Ostrym nożem kroimy na kawałki.
Podajemy na desce z sosem sojowym, chrzanem wasali i marynowanym imbirem. 



Smacznego!






3 komentarze:

  1. Ja kompletnie nie znam się na sushi. Nigdy nie próbowałam ani jeść ani robić. A Twoje wykonanie jest bardzo profesjonalne! Idealnie prezentują się te krążki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to nic trudnego, trochę zabawy i są 😊

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !