Kolejne danie z kuchni japońskiej, jeśli lubisz sushi
przygotowywać w domu, ten przepis jest dla Ciebie.
California maki to zgrabne małe rolki gdzie nori jest w środku , z
wędzonym łososiem , marynowaną rzodkwią, awokado , odrobiną chrzanu wasabi, całość obtoczona w czarnym i białym sezamie.
Pyszne i zdrowe, wszystkie składniki do
tych sushi kupicie w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment nie tylko z
kuchni japońskiej ale także meksykańskiej, indyjskiej itp. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Składniki:
Na 3 rolki sushi:
1 pełna szklanka wody
Zaprawa:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
3 arkusze nori
15 dag wędzonego
łososia
8 dag serka typu „philadelphia”
garść liści mieszanki sałat
chrzan wasabi
miska z wodą (do maczania dłoni)
Sposób przygotowania:
Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż.
Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż
wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30
minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy,
ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu
zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i
zostawiamy na 15 minut pod przykryciem
do zaparowania.
Przygotowujemy
zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu
dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.
Bambusową matę owijamy folią spożywczą, trzeba ją
zabezpieczyć jako, że ryż będzie na zewnątrz rolki i mógłby się do niej
przykleić.
Na macie układamy pod wymiar naszych płatków nori cienką
warstwę ryżu, ale tak, by nie było prześwitów.
Podczas układanie ryżu bardzo
pomocne jest maczanie rąk w wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się
do dłoni. Ryż smarujemy chrzanem wasali rozprowadzonym na palcu.
Na warstwę ryżu układamy płat nori, strona nie ma znaczenia
bo i tak jest w środku, dociskamy do ryżu na wierzchu blisko jednego z brzegów
smarujemy cienko serkiem, rozkładamy pasek łososia, marynowanej rzodkwi, liście
sałaty, zawijamy przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z
maty i folii, obtaczamy w wymieszanym białym i czarnym sezamie.
Ostrym nożem
kroimy na kawałki.
Podajemy na desce z sosem sojowym, chrzanem wasali i
marynowanym imbirem.
Smacznego!
Ja kompletnie nie znam się na sushi. Nigdy nie próbowałam ani jeść ani robić. A Twoje wykonanie jest bardzo profesjonalne! Idealnie prezentują się te krążki
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to nic trudnego, trochę zabawy i są 😊
UsuńPięknie i perfekcyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuń