Zaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę
w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta
zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze,
zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko
doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam
na codzienny obiad do ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko.
Składniki na 5 porcji:
½ kg mielonego mięsa z indyka
15-20 dag kaszy kuskus
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar
2 jajka
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Jarzynka lub sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 szklanka
pokruszonych drobno solonych krakersów
Olej do smażenia
Kaszę kuskus wsypać do miseczki posypać solą lub jarzynką do
smaku, zalać wrzątkiem tak aby się zanurzyła, (0,5 cm wody ponad kaszę)zostawić
na kilka minut do spęcznienia, przemieszać.
Mięso mielone z indyka połączyć z jajkami, dodać posiekaną cebulę
dymkę ze szczypiorkiem, musztardę, wsypać zimną kaszę, dodać starty ser
doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.
Formować okrągłe kotleciki obtoczyć w pokruszonych
krakersach smażyć po kilka minut na wolnym ogniu aż będą złociste.
Podawać gorące.
Zajrzałam tu pierwszy raz. Przepis bardzo mi się spodobał. Wypróbuję w weekend i dam znać co na to rodzinka. Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę bardzo dobrze :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńAgata ja też dzisiaj o kuskusie myślałam...ale mam zamiar sałatkę jakąś popełnić. A na mielone się wpraszam! Rewelacja wyglądaja:)
OdpowiedzUsuńApetyczne i wyglądają na takie soczyste!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń