STRONY

czwartek, 19 kwietnia 2018

Kotlety mielone z kuskus




Zaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze, zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam na codzienny obiad do ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko.


Składniki na 5 porcji:
½ kg mielonego mięsa z indyka
15-20 dag kaszy kuskus
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar
2 jajka
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Jarzynka lub sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 szklanka  pokruszonych drobno solonych krakersów
Olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypać do miseczki posypać solą lub jarzynką do smaku, zalać wrzątkiem tak aby się zanurzyła, (0,5 cm wody ponad kaszę)zostawić na kilka minut do spęcznienia, przemieszać.


Mięso mielone z indyka połączyć z jajkami, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem, musztardę, wsypać zimną kaszę, dodać starty ser doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.

Formować okrągłe kotleciki obtoczyć w pokruszonych krakersach smażyć po kilka minut na wolnym ogniu aż będą złociste.



Podawać gorące.


6 komentarzy:

  1. Zajrzałam tu pierwszy raz. Przepis bardzo mi się spodobał. Wypróbuję w weekend i dam znać co na to rodzinka. Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę bardzo dobrze :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata ja też dzisiaj o kuskusie myślałam...ale mam zamiar sałatkę jakąś popełnić. A na mielone się wpraszam! Rewelacja wyglądaja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i wyglądają na takie soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !