STRONY

wtorek, 17 kwietnia 2018

Ptasie mleczko w pucharku z galaretkami




Smaczny deser niczym lekka pianka podany w szklanych pucharkach z kolorowymi galaretkami posypany tartą gorzką czekoladą, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych, doskonały na słodki  wiosenno letni podwieczorek. Banalnie prosty i kolorowy.

SKŁADNIKI:

Na 4 pucharki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka owoce leśne
400 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bezbarwną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, zostawiamy w temp pokojowej do wystudzenia.

Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku, wylewamy do prostokątnych naczyń, zostawiamy do całkowitego stężenia, następnie  kroimy na kawałki i wyjmujemy. Mieszamy razem.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem płynną,  zimną i lekko już tężejącą  bezbarwną galaretkę, miksujemy.


Do szklanych pucharków wsypujemy część  galaretek, zalewamy masą ze śmietanki, na wierzchu posypujemy tartą czekoladą i resztą galaretki. Schładzamy w lodówce godzinę, podajemy.




 Szklaneczki ze zdjęcia znajdziecie w sklepie Cookin.pl idealne do kawy latte jak i deserów ;) 


5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !