STRONY

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Makaron z brokułami, serem pleśniowym i prażonymi migdałami




Smaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami.
Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi brokułami, można więc z niego wyczarować wiele pysznych dań. Doskonale zaspokaja głód i zajmuje niewiele czasu do przygotowania. Polecam na wiosenny obiad.

Składniki:
Na 3-4 porcje:
30 dag dowolnego grubego makaronu (ja miałam cienkie kolorowe rurki)
1 brokuł
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 22%
10 dag sera pleśniowego
½ łyżeczki soku z cytryny
¼ szklanki płatków migdałowych
Gałka muszkatołowa do smaku
Świeżo mielony biały pieprz do smaku
Sól himalajska do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuł  ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić na sicie, pokroić na małe kawałki.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło , zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojony lub pokruszony na kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę, całość mieszać do rozpuszczenia sera, doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz białym pieprzem, dodać brokuł, gotować 2 minuty, wsypać makaron, całość wymieszać.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !