STRONY

niedziela, 8 kwietnia 2018

Żeberka duszone w warzywach





Żeberka wieprzowe idealnie nadają się do duszenia i pieczenia , najsmaczniejsze są duszone w warzywach ,  aromatyczne i mięciutkie, świetny pomysł na inny niż zwykle obiad, najlepiej smakują z gotowanymi i tłuczonymi ziemniaczkami. Danie jest łatwe do przygotowania i wszystko robi się w jednym garnku. Wystarczy tylko podsmażyć mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama.

Składniki:

1 kg mięsnych i chudych żeberek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 małe marchewki
½ czerwonej papryki
20-30 dag zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny
2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
½ łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Sól himalajska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielonej do smaku
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką.


Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. 
Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki.

W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone warzywa, wlać wodę, tyle aby zakryła mięso, dodać ziele angielskie i liść laurowy  i dusić na wolnym ogniu około 50-60 minut aż żeberka będą miękkie. 

Na sam koniec sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej rozrobiona niewielką ilością wody, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać do ziemniaków posypane natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !