Żeberka wieprzowe idealnie nadają się do duszenia i
pieczenia , najsmaczniejsze są duszone w warzywach , aromatyczne i
mięciutkie, świetny pomysł na inny niż zwykle obiad, najlepiej smakują z
gotowanymi i tłuczonymi ziemniaczkami. Danie jest łatwe do przygotowania i
wszystko robi się w jednym garnku. Wystarczy tylko podsmażyć mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama.
Składniki:
1 kg mięsnych i chudych żeberek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 małe marchewki
½ czerwonej papryki
20-30 dag zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny
2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
½ łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Sól himalajska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielonej do smaku
Natka pietruszki do posypania
Żeberka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na
kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą,
pieprzem i czerwoną papryką.
Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.
Obraną marchewkę,
fasolkę i paprykę pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej
strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka
puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone warzywa, wlać wodę, tyle aby zakryła
mięso, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić na wolnym ogniu około 50-60 minut aż
żeberka będą miękkie.
Na sam koniec sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej
rozrobiona niewielką ilością wody, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać
do ziemniaków posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !