STRONY

środa, 11 kwietnia 2018

Mleczno cytrynowe trufle w kokosie





Białe,  rozkoszne w smaku trufelki o wyraźnym posmaku mleka w proszku i białej czekolady  z orzeźwiającą cytrynową nutą, obtoczone w kokosie, nie za słodkie i nie mdłe, rozpływają się w ustach po wyjęciu z lodówki, mają konsystencję kremowego musu .Słodka mleczno czekoladowa pokusa.
Idealny deser na wiosenne dni który wymaga odpowiedniej oprawy czyli filiżanki dobrej herbaty, zajrzyjcie do sklepu Delicatea, tam znajdziecie dobrej jakości herbatę -duży wybór różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki  idealne na prezent dla najbliższych i przyjaciół.

Składniki na około 20 trufli:
2 tabliczki białej czekolady
25 dag serka mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
1 cytryna
1 łyżeczka cukru pudru
10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia

Sposób wykonania:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.

Serek mascarpone umieścić w misce, wsypać mleko w proszku, łyżeczkę cukru pudru, wlać płynną czekoladę i całość zmiksować na puszystą jednolitą masę.

Cytrynę umyć , sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a z reszty wycisnąć sok. Do masy dodać skórkę z cytryny i cały czas miksując wlać cienkim strumieniem sok, zmiksować do połączenia.

 Miskę przykryć folią i włożyć na 1,5-2 godziny do lodówki aby masa stężała.
Schłodzoną masę nabierać łyżeczką formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w wiórkach ułożyć na talerzu.

 Do czasu podania przechowywać w lodówce.



Słodkiego miłego dnia!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !