STRONY

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Oshi Sushi z Kansai





To moje pierwsze podejście do tematu sushi dlatego zaczęłam nie od rolowanych futomaków tylko postanowiłam je zrobić w formie prostopadłościanu, do tego typu sushi potrzebne jest specjalne pudełko którego nie miałam,  ale poradziłam sobie bez problemu używając prostokątnego  naczynia do sałatek ;) Jak się okazało nie taki  diabeł straszny jak go malują J



Pierwsze sushi ponoć wcale nie powstało w Japonii ale na południu Azji . Danie to nie przypominało jednak zbytnio dzisiejszego sushi.  Miało przede wszystkim względy praktyczne. Poprzez wkładanie sfermentowanej ryby do ryżu i oklejanie jej z jego pomocą, przedłużano przydatność ryby do spożycia. Samego ryżu nie jedzono, pozbywano się go. Ciekawe nie ? 


Składniki dla dwóch osób:
Ryż:


Zaprawa:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

oshi sushi:
wędzony łosoś
awokado
nori
serek kanapkowy śmietankowy

do podania:
chrzan wasabi

Sposób przygotowania:

Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.


 Przygotowujemy zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.


Na dno prostokątego pudełka (moje miało wymiary14/22 cm) wykładamy folią spożywczą-aby lepiej nam było wyjąć sushi,  wykładamy połowę zimnego ryżu, zmoczonymi dłońmi w zimnej wodzie uklepujemy ryż dociskając do dna, następnie układamy płat nori dociętego pod wymiar pudełka i pokrojone na cienkie plasterki awokado oraz paski marynowanej rzodkwi, na to znowu resztę ryżu który ponownie dociskamy do reszty składników, smarujemy serkiem śmietankowym i układamy plastry wędzonego łososia , całość dociskamy, schładzamy 20 minut, wyjmujemy z pudełka kroimy na małe prostokąciki.
Podajemy z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.




Wszystkie składniki do przyrządzenia domowego sushi kupicie w sklepie internetowym
  Kuchnie Świata   pojedyncze składniki jak i całe zestawy, duży wybór, rozsądne ceny i wspaniała jakość produktów. Wszystko w jednym miejscu. Polecam!




4 komentarze:

  1. Wow that was unusual. I just wrote an extremely
    long comment but after I clicked submit my comment didn't appear.
    Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :) Dużo mniej roboty niż przy zwykłym zwijaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie również się spodobał sposób zrobienia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !