STRONY

piątek, 13 kwietnia 2018

Sałatka z brokułem, mozzarellą i musztardowo-miodowym dressingiem




Ta sałatka to najlepsze danie na lekki wiosenny posiłek, gotowany brokuł skomponowany z pomidorkami koktajlowymi, jajkami od szczęśliwych kurek i sera mozzarella sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski, lekkiej kolacji czy będzie dopełnieniem grillowego przyjęcia , z musztardowo-miodowym dressingiem smakuje bardzo dobrze.

Składniki:

1 świeży brokuł
2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
4 jajka
20 dag małych kuleczek mozzarelli
20-30 dag pomidorków koktajlowych

Dressing musztardowo-miodowy:
1/3 szklanki oliwy z oliwek (ja miałam olej z orzechów włoskich)
2 łyżki  jasnego octu winnego jabłkowego
1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
1 łyżka płynnego miodu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zimne pokroić na ćwiartki.
Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, (pilnowac aby nie przegotować bo się rozpadnie) lepiej żeby był lekko twardawy.Odcedzić na sicie pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć przekroić na połówki. Kuleczki sera mozzarella osączyć z zalewy. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, posypać posiekaną cebulą dymką ze szczypiorkiem.


Przygotować dressing:
Do zakręcanego słoiczka wlać oliwę oraz ocet, dodać płynny miód i musztardę, posolić i doprawić pieprzem do smaku, słoiczek zakręcić i potrząsnąć kilka razy aż składniki się wymieszają i będą jednolite.
Polać sałatkę wymieszać przed podaniem.






2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !