STRONY

czwartek, 5 kwietnia 2018

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa




Pieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :) 


Polecam!

Składniki:
2 kg cienkiego chudego boczku w płacie
2 małe cebule
½ główki czosnku
Sól himalajska do smaku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka majeranku

Sposób wykonania:
Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę, Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek.
Podawać na zimno pokrojony w plastry.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. niesamowicie aromatyczna :) zrobię chyba rodzicom jak się będę do nich wybierać :) tata byłby wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dłużej marynować?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !