Dziś mam dla Was smaczną propozycję obiadową- schabowe
pakieciki z serem żółtym, szynką parmeńską , panierowane w słonych krakersach,
soczyste i przyjemnie chrupiące, nadają się zarówno na codzienny jak i
niedzielny obiad. Fajnym pomysłem jest sposób nadziewania inaczej niż zwykłe
rolowane. Doskonale wyglądają na talerzu i tak samo smakują. Można podać z
ulubionym bukietem surówek i gotowanymi ziemniaczkami. Polecam.
Na 4 porcje:
4 grube plastry schabu bez kości
4 plastry szynki parmeńskiej
4 plastry sera żółtego edamski lub gouda
4 łyżeczki delikatesowej musztardy
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 jajko do panierowania
1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do
panierowania
Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku i oprószyć
pieprzem, każdy kawałek mięsa posmarować musztardą na jednym boku ułożyć
złożony plaster sera żółtego i szynki parmeńskiej złożyć kotlety na pół
uformować. Dookoła krawędzie docisnąć tłuczkiem tak aby nic nie wypłynęło podczas smażenia.
Jajko rozkłócić w głębokim talerzu, obtoczyć kotlety a
następnie panierować w pokruszonych krakersach, dociskając panierkę do mięsa.
Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące z ulubionymi dodatkami .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !