STRONY

czwartek, 5 kwietnia 2018

Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami






Prawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis.


Forma 25/30 cm
Składniki:
45 dag maślanych herbatników
1 mała puszka kajmaku
1,5 szklanki wiśni osączonych z syropu lub w sezonie świeżych 

Krem milky way:
1/2 litra śmietany kremówki 30/36%
20 dag batoników milky way

Krem budyniowy:
1 litr mleka
1 jajko
3 żółtka
15 dag cukru
20 dag masła
Odrobina migdałowego aromatu

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Krem budyniowy:
W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka miksujemy mikserem  z żołtkami, całym jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka bez żadnych grudek(będzie gęsta), gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną masę, energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń. Po ugotowaniu ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu i odrobinę aromatu migdałowego i miksujemy na puszysty krem.


Krem milky way przygotowujemy dzień wcześniej przed złożeniem ciasta:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku(nie gotujemy)dodajemy połamane batoniki milky way, po upływie 2 minut masę mieszamy do rozpuszczenia batoników, schładzamy.

Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy mikserem na gęsty krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, napęczniałą odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad goracą kąpielą wodną.
Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy.



Złożenia ciasta:
Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, wyrównujemy, posypujemy osączonymi wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki  kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy pozostałą częścią kremu budyniowego, rozkładamy warstwę herbatników, smarujemy kremem milky way, posypujemy tartą na tarce gorzką czekoladą.
Schładzamy ciasto całą noc w lodówce.


 Udanych wypieków.

3 komentarze:

  1. Ile łyżeczek żelatyny zwykłej użyć zamiast w listach i ile sztuk jest tych batonikow na 20dag

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżeczka równa się 1 listek a batoniki proszę sobie przeliczyć w sklepie bo nie pamiętam.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !