STRONY

środa, 16 maja 2018

Młode ziemniaczki z ziołami hasselback



Ponacinane i zapieczone  młode  ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego  jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka.


Składniki:
Na 3/4 porcje
1 kg młodych jednakowych ziemniaków
Sól himalajska gruboziarnista do oprószenia
50 g klarowanego masła
Suszony rozmaryn do oprószenia
Przyprawa do dań z ziemniaków do oprószenia
Gałązki świeżego rozmarynu lub oregano do pieczenia

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaczki szorujemy myjką pod bieżącą wodą, nie obieramy, osuszamy, nacinamy w cienkie paseczki , pamiętając o tym aby nie przeciąć ziemniaka do końca, układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do góry, smarujemy rozpuszczonym klarowanym masłem, oprószamy jednolicie solą himalajska oraz ziołami, między ziemniaki wciskamy gałązki rozmarynu lub oregano. Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą od naczynia.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 60-70 minut aż będą miękkie. 

Kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę lub folię zdjąć i zrumienić. Można je jeszcze polewać rozpuszczonym masełkiem podczas pieczenia, będą soczyste.

Smacznego!







1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !