Ponacinane i zapieczone młode ziemniaki
w piekarniku na sposób szwedzki nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również
smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i
łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki
jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone
rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a
nawet sera żółtego jak ktoś lubi. Pyszna
wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka.
Składniki:
Na 3/4 porcje
1 kg młodych jednakowych ziemniaków
Sól himalajska gruboziarnista do oprószenia
50 g klarowanego masła
Suszony rozmaryn do oprószenia
Przyprawa do dań z ziemniaków do oprószenia
Gałązki świeżego rozmarynu lub oregano do pieczenia
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaczki szorujemy myjką pod bieżącą wodą, nie
obieramy, osuszamy, nacinamy w cienkie paseczki , pamiętając o tym aby nie
przeciąć ziemniaka do końca, układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do góry,
smarujemy rozpuszczonym klarowanym masłem, oprószamy jednolicie solą himalajska
oraz ziołami, między ziemniaki wciskamy gałązki rozmarynu lub oregano.
Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą od naczynia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 60-70
minut aż będą miękkie.
Kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę lub folię
zdjąć i zrumienić. Można je jeszcze polewać rozpuszczonym masełkiem podczas
pieczenia, będą soczyste.
Smacznego!
Takie ziemniaki to istna poezja :)
OdpowiedzUsuń