STRONY

czwartek, 28 czerwca 2018

Wiśniowa chmurka z amaretto




Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto  a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków.






Składniki na  blaszkę 25/30 cm

Ciasto kruche:
1 pełna szklanka mąki pszennej
10 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru  waniliowego

Krem  straciatella:
400 ml  śmietanki 30%-36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 listki /łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady

Galaretka z wiśniami:
1/2kg świeżych wiśni
3 łyżki cukru
50 ml likieru amaretto
2 szklanki wody

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2  szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych


Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło,  połączyć  wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez  15 minut. Wyjąć, wystudzić.

Beza:
Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 5  minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Galaretka z wiśniami:
Wydrylowane wiśnie włożyć  do garnka, zasypać  cukrem, wlać  amaretto i doprowadzić  do wrzenia, następnie wlać  wodę, pogotować  2 minuty, zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać  suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. 
Zostawić  do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać  na  zimny kruchy spód.
Wstawić do lodówki na czas robienia kremu.


Krem straciatella:
Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone,  ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder,  żelatynę w listkach namoczyć  w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i  rozpuścić  w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji,  wlać  cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. 
Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką.

Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami,  przykryć  upieczonym bezowym blatem.
Ciasto chłodzić  całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!

7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !