STRONY

wtorek, 5 czerwca 2018

Młoda kapusta z kiełbasą i makaronem




W sezonie letnim gdy na straganach króluje młoda kapusta  to danie jednogarnkowe to wręcz obowiązek, szybko się robi, pysznie  smakuje i syci na długi czas. Doskonale się przechowuje w lodówce więc możemy przygotować nawet na dwa dni,  tym bardziej,  że z podanych składników wychodzi tego dania całkiem sporo. Po powrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy obiad. Polecam!



Składniki:
1  główka młodej kapusty
35 dag grubego makaronu np. gnocchi
2  cebule
35 dag surowego podwędzanego boczku
2 długie laski  podlaskiej kiełbasy
2 łyżki octu
2,5 szklanki wody
1,5 łyżki cukru
Sól morska do smaku
Świeżo mielony  pieprz do smaku
olej do smażenia
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
Pęczek świeżego  koperku

Sposób przygotowania:
Cebule obrać,  pokroić w kostkę ,podsmażyć chwilę na oleju w szerokim dużym garnku.

Kapustę obrać z niepotrzebnych wierzchnich liści, opłukać pod bieżącą wodą, grubo posiekać, wrzucić do cebuli. Wymieszać, wlać zimną wodę, ocet, wsypać cukier, sól oraz doprawić pieprzem   i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pod koniec wsypać posiekany świeży koperek.

Odlać z gotującej się  kapusty szklankę wywaru.

Boczek i kiełbasę pokroić w drobną  kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy  kiełbasę  roztopić masło, następnie dodać mąkę i chwilę przesmażyć na małym ogniu do połączenia składników. Stopniowo wlewać  szklankę wody z ugotowanej kapusty. Energicznie mieszać rózgą kuchenną aż zgęstnieje.

Zasmażkę-sos dodać do kapusty, wymieszać.

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić  na sicie, przelać zimną wodą. Dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.

Podawać od razu, ale równie dobrze smakuje odgrzewane.







Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !