STRONY

poniedziałek, 4 czerwca 2018

Proste weekendowe ciasto z manną i rabarbarem




Dziecinnie proste, pulchniutkie  i bardzo smaczne ucierane ciasto na bazie kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata, sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba. Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga  Kuchnia szeroko otwarta z moimi zmianami. Korzystajcie z przepisu i pieczcie :) 


Składniki na blaszkę 25/30 cm
5 jaj
20 dag kaszy manny
20 dag kwaśnej śmietany 18%
25 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju roślinnego
2 czubate szklanki pokrojonego rabarbaru
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do pieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojowa, więc śmietanę należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem.

Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać z sypką manną oraz proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubijać na jasną puszystą pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać śmietanę oraz wlać olej, delikatnie zmiksować, partiami wsypywać mąkę z manną i delikatnie wmieszać w masę. 


Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy , wygładzić posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem.

Piec  około 40 minut lub do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół.

Zimne posypać cukrem pudrem i podawać.






Słodkich wypieków!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !