W sezonie letnim gdy na straganach króluje młoda kapusta to danie jednogarnkowe to wręcz obowiązek,
szybko się robi, pysznie smakuje i syci
na długi czas. Doskonale się przechowuje w lodówce więc możemy przygotować nawet
na dwa dni, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi tego dania całkiem
sporo. Po powrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy obiad. Polecam!
Składniki:
1 główka młodej
kapusty
35 dag grubego makaronu np. gnocchi
2 cebule
35 dag surowego podwędzanego boczku
2 długie laski
podlaskiej kiełbasy
2 łyżki octu
2,5 szklanki wody
1,5 łyżki cukru
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz
do smaku
olej do smażenia
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
Pęczek świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w kostkę ,podsmażyć chwilę na oleju w
szerokim dużym garnku.
Kapustę obrać z niepotrzebnych wierzchnich liści, opłukać
pod bieżącą wodą, grubo posiekać, wrzucić do cebuli. Wymieszać, wlać zimną wodę,
ocet, wsypać cukier, sól oraz doprawić pieprzem i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Co
jakiś czas zamieszać. Pod koniec wsypać posiekany świeży koperek.
Odlać z gotującej się kapusty szklankę wywaru.
Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju
na patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy kiełbasę roztopić masło, następnie dodać mąkę i chwilę
przesmażyć na małym ogniu do połączenia składników. Stopniowo wlewać szklankę wody z ugotowanej kapusty.
Energicznie mieszać rózgą kuchenną aż zgęstnieje.
Zasmażkę-sos dodać do
kapusty, wymieszać.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. Dodać do
kapusty, dokładnie wymieszać.
Podawać od razu, ale równie dobrze smakuje odgrzewane.
Smacznego!
Pysznie wygląda taka kapustka z kiełbaską.
OdpowiedzUsuń