STRONY

poniedziałek, 2 lipca 2018

Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym



Chrupiące, rumiane efektowne i całkiem smaczne krokiety w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko .
To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem.






Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Farsz:
1 średnia główka młodej kapusty
30 dag wędzonego surowego boczku
20 dag sera żółtego np. gouda
½ szklanki wody
1 pęczek koperku
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku



Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło


Sposób przygotowania:

CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki.

FARSZ:
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię , smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy razem 3-4 minuty, kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno posiekać w kostkę i dodać do boczku razem z masłem klarowanym, wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem , dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać. 

Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić.


Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w  ciasne rulony.


Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać gorące.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !