STRONY

środa, 18 lipca 2018

Sernik „Brzoskwiniowy puch”


Idealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania.

Sernik podałam na wyjątkowej klasycznej  śniadaniowej tacy porcelanowej Kahla z serii Aronda która urzeka surową bielą i doskonale wpasuje się w każde wnętrze. Porcelana z której została wykonana jest wypalana w bardzo wysokiej temperaturze co zapewniło jej odporność na zarysowania i potłuczenia. Posiada otwór do powieszenia na haczyku a pofalowane brzegi dodają jej szyku i finezyjności. Klasyka broni się sama, warto mieć taką perełkę w swojej jadalni. Więcej perełek z tej serii i nie tylko znajdziecie w sklepie internetowym Cookin.pl



Składniki na formę 24/24 cm

1 kg naturalnego twarogu
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
15 dag herbatników maślanych

Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Sposób wykonania:

Galaretki krystaliczne rozpuścić w ½ litra gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić, (ewentualnie można użyć gęstego  sera z wiaderka o dobrej jakości )
Przełożyć do miski, wsypać cukier puder oraz cukier waniliowy, wlać sok z cytryny,  zmiksować do rozpuszczenia cukru, wlać lekko tężejącą już krystaliczną galaretkę , zmiksować.

Tortownicę wyłożyć na dnie herbatnikami, wylać masę serową,wyrównać,  włożyć do lodówki aby stężała.

Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć z puszki, pokroić na cząstki, ułożyć na serniku zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową, włożyć do lodówki na całą noc.




Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ależ robi wrażenie :) u mnie też dzisiaj serniczek na zimno, ale z porzeczkami:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !