STRONY

piątek, 13 lipca 2018

Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem


Jednogarnkowe czy raczej patelniowe  letnie danie  do którego dodałam fasolkę szparagową prosto ze swojego ogrodu,  z dodatkiem makaronu,  aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam.





Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy
2 malinowe pomidory
25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 
25 dag makaronu kokardki lub muszelki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy do podsmażenia
Natka pietruszki do oprószenia

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać.

Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić na sicie.

Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę oraz cebulę, przykryć i  przesmażyć 3-4 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę oraz papryki, wymieszać dusić kolejne 3-4 minuty, dodać cukinię, całość dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania, dodać pokrojone w kostkę malinowe pomidory, smażyc 2 minuty, zestawić z ognia, ewentualnie doprawić,  dodać ugotowany makaron wymieszać. Podawać gorące posypane natką pietruszki.

Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !