STRONY

wtorek, 10 lipca 2018

Maślankowe pierogi z bobem i salami


Sezon na bób otwarty w pełni, lubicie? Bo ja uwielbiam szczególnie taki młodziutki bez twardych jeszcze łupinek.

Elastyczne mięciutkie ciasto robione na maślance i farsz z młodego bobu z dodatkiem salami, to połączenie wyszło bardzo smaczne, polecam takie pierożki na codzienny obiad. Smacznego!





Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej+ do podsypania
40 dag maślanki naturalnej

Farsz:
½ kg świeżego bobu
20 dag salami
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Okrasa z cebulki do polania
Natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

Nadzienie:
Bób wsypać do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości, odcedzić na sicie przelać zimną wodą, gdy wystygnie, można obrać z łupinek (ja miałam młodziutki bób więc nie obierałam) jeśli jest starszy warto obrać.
Zmielić w maszynce do mięsa lub malakserze.

Cebulkę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone salami i całość chwilę przesmażyć, dodać do bobu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.

Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić kopczyk a na środku mały dołeczek, wlać maślankę-uwaga musi być ogrzana do temperatury pokojowej więc należy wyjąć ją z lodówki na kilka godzin przed robieniem pierożków.
 Zagnieść jednolite gładkie ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką, odstawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło, można nakryć ściereczką lub folią aby nie obeschło.

Ciasto cienko rozwałkować,  wycinać kółka, nakładać małą łyżeczką farsz i zlepiać brzegi, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, polać okrasą z cebulki i posypać  posiekaną natką. Podawać gorące.







1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !