STRONY

sobota, 7 lipca 2018

Miętowo-czekoladowe brownie z wiśniami


Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić,  choć ciężko na jednym poprzestać :D

Doskonały wypiek na letnie ciepłe wieczory a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.
Foremkę ze zdjęcia na brownie z serii Retro kupicie w sklepie internetowym Dr.Oetker jest bardzo fajna i solidna  w pastelowym kolorze wkomponuje się w każdą kuchenną aranżację.




Składniki:


3 jajka
15 dag deserowej czekolady o zawartości 70% kakao
11 dag cukru trzcinowego brązowego
11 dag masła 82%
¼ szklanki świeżych liści mięty
1 łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka mąki tortowej
Szczypta soli
Świeże wiśnie ilość wg uznania
Polewa czekoladowa do polania

Sposób przygotowania:

Masło przełożyć do małego rondelka postawić na palniku i rozpuścić do płynnej konsystencji. Zestawić z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i zamieszać do jednolitej konsystencji.

Liście mięty drobniutko posiekać. Jajka wbić do misy miksera, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli zmiksować do jasnej puszystej masy, wsypać mąkę oraz kakao, cienkim strumieniem wlać masę czekoladową, dodać posiekane liście mięty,  zamieszać łyżką lub rózgą, wylać do natłuszczonej masłem formy lub wyłożonej pergaminem, wygładzić  powciskać umyte i wydrylowane wiśnie, włożyć do piekarnika i piec 30 minut w temp 180*c przed podaniem polać polewą czekoladową.



Słodkich wypieków!





1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !