STRONY

poniedziałek, 10 września 2018

Ciasto Maxi King


Ciasto bez pieczenia, na wzór słynnego batonika, bardzo słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa.
Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu.







Foremka 24/24 cm
Składniki:
40 dag herbatników maślanych
1 puszka kajmaku
½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
½ tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
10 dag orzeszków ziemnych niesolonych

Krem mleczny:
1 szklanka mleka 3,2 %
¼ szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku
20 dag masła 82%



Przygotowanie ciasta:
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy:
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki)

Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny puch, stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko w proszku cały czas miksując, aż powstanie krem.
Blaszkę o podanych wymiarach, wykładamy pergaminem, układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników, rozkładamy połowę mlecznego kremu, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak z puszki , dajemy następną warstwę herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów kolejna warstwa herbatników.

Na herbatnikach rozsypujemy pokrojone na kawałki orzeszki ziemne.
Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w 50 ml słodkiej śmietanki  kremówki w  goracej kąpieli wodnej ,  płynną polewamy orzeszki  na przemian, jasną polewą i ciemną  tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby stężało. 

Na 15 minut przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki, wtedy lepiej się kroi.
Smacznego!


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !