STRONY

środa, 12 września 2018

Domowy likier krówkowo-kawowy


Genialny  babski likier zrobiony domowym sposobem, na bazie kajmaku, rozpuszczalnej kawy, wódki i mleka skondensowanego, nadaje się do wypicia od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest na drugi dzień po solidnym schłodzeniu. Ten kilkuskładnikowy smakuje świetnie i zachwyca podniebienia gości, słodki, gęsty,  aromatyczny idealny na babskie pogaduchy. Z tej porcji wychodzi 750 ml likieru.
Polecam!





Składniki:
1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
1 szklanka czystej wódki 40%
½ szklanki mleka skondensowanego 7,5 %
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzącej wody

Przygotowanie likieru:
Mleko skondensowane podgrzewamy  aby było lekko ciepłe-nie gotujemy, wsypujemy torebkę cukru waniliowego, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.


Kawę rozpuszczalną zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
Puszkę kajmaku przekładamy do rondelka, wlewamy ciepłą kawę mieszamy, stopniowo wlewamy porcjami wódkę cały czas mieszając.

Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane z cukrem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji-gdyby nadal były lekkie grudki nierozpuszczonego kajmaku miksujemy delikatnie blenderem. 

 Gotowy likier rozlewamy do butelki, schładzamy w chłodnym miejscu, ewentualnie wstawiamy do lodówki. W lodówce może stać do tygodnia, dłużej nie próbowałam bo szybko znikaJ
Pycha !



5 komentarzy:

  1. Znam Ale co nie już nie robię ponieważ jest tak pyszny że potem trudno się mu oprzeć i na pewno na jednym kieliszku się nie kończy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj szmat czasu nie robiłam takiego likierku. Może pora nadrobić ?;) Twój wygląda tak zachęcająco;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie likiery, ale krówka zawsze na pierwszym miejscu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !