Ciasto bez pieczenia, na wzór słynnego batonika, bardzo
słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek
doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie
przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa.
Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie
szybko znika ze stołu.
Foremka 24/24 cm
Składniki:
40 dag herbatników maślanych
1 puszka kajmaku
½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
½ tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
Krem mleczny:
1 szklanka mleka 3,2 %
¼ szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku
20 dag masła 82%
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy:
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do
rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki)
Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny
puch, stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko
w proszku cały czas miksując, aż powstanie krem.
Blaszkę o podanych wymiarach, wykładamy pergaminem, układamy
na dnie pierwszą warstwę herbatników, rozkładamy połowę mlecznego kremu,
przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak z puszki , dajemy
następną warstwę herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów
kolejna warstwa herbatników.
Na herbatnikach rozsypujemy pokrojone na kawałki orzeszki
ziemne.
Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w 50 ml słodkiej
śmietanki kremówki w goracej kąpieli wodnej , płynną polewamy orzeszki na przemian, jasną polewą i ciemną tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą
noc do lodówki aby stężało.
Na 15 minut przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki,
wtedy lepiej się kroi.
Smacznego!
Wygląda naprawdę zacnie!
OdpowiedzUsuńnajwspanialsze ciasto na świecie :)
OdpowiedzUsuńMój ukochany baton! Na pewno wypróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuń