STRONY

piątek, 14 września 2018

Roladki schabowe nadziewane jarmużem


Jarmuż jest nadal nie doceniany w naszej polskiej kuchni a szkoda,  bo to warzywo obfituje w witaminy, błonnik i białko, ale to nie wszystko! Chlubi się właściwościami przeciwzapalnymi a i wyhodować go we własnym ogródku też jest łatwo. Jest zdrowy a co najważniejsze wspaniale pasuje do mięsa. Tradycyjny schabowy na obiad zawsze się sprawdza ale czasem warto go nadziać , tym bardziej że delikatny schab doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Zapraszam na dobre roladki z jarmużem!






Składniki na 5 porcji:
5 grubych plastrów schabu bez kości
20 dag liści świeżego jarmużu
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
5 plastrów sera żółtego np. gouda
5 suszonych pomidorów z zalewy
Sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem.
Jarmuż umyć, osuszyć pokroić na kawałki. Cebulę obrać posiekać w kostkę. Na głębszej  patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę i zeszklić, po chwili dodać pokrojony jarmuż, dusić chwilę pod przykryciem aż zmięknie, od czasu do czasu zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.


Na każdym płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć  ciasno w roladki.


Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !