Jarmuż jest nadal nie doceniany w naszej polskiej kuchni a
szkoda, bo to warzywo obfituje w witaminy, błonnik i białko, ale to nie
wszystko! Chlubi się właściwościami przeciwzapalnymi a i wyhodować go we
własnym ogródku też jest łatwo. Jest zdrowy a co najważniejsze wspaniale pasuje
do mięsa. Tradycyjny schabowy na obiad zawsze się sprawdza ale czasem warto go
nadziać , tym bardziej że delikatny schab doskonale komponuje się z różnymi
dodatkami. Zapraszam na dobre roladki z jarmużem!
Składniki na 5 porcji:
5 grubych plastrów schabu bez kości
20 dag liści świeżego jarmużu
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
5 plastrów sera żółtego np. gouda
5 suszonych pomidorów z zalewy
Sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej
strony delikatnie solą i pieprzem.
Jarmuż umyć, osuszyć pokroić na kawałki. Cebulę obrać
posiekać w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać
klarowane masło, wrzucić cebulkę i zeszklić, po chwili dodać pokrojony jarmuż,
dusić chwilę pod przykryciem aż zmięknie, od czasu do czasu zamieszać. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
Na każdym płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć
farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć ciasno w roladki.
Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i
bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Wygląda przepięknie! Uwielbiam takie ładne mięsko! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i przepięknie :)
OdpowiedzUsuń