STRONY

czwartek, 18 października 2018

Chatka Baby Jagi


Bardzo smaczne ciasto z lat mojego dzieciństwa, teraz troszkę zapomniane a szkoda bo jest smaczne a efekt wizualny jest  wart tego  aby częściej pojawiało się na naszym stole.






Składniki:
1/2 kg pół tłustego twarogu zmielonego (nie z wiaderka)
25 dag masła 82%
1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
1 łyżka ciemnego kakao
36 sztuk maślanych  herbatników
1 galaretka-cytrynowa lub bananowa Dr.Oetker

Polewa:
120 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać do płaskiego niedużego naczynia i zostawić do całkowitego stężenia. Zimną pokroić na paski.

Wszystkie składniki  do przygotowania chatki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i miksując  dodawać po łyżce zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat migdałowy.

Herbatniki maślane rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników.
Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki.
Całość złożyć w  trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki.

Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
 Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.


Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi, chłodzić całą noc w lodówce.

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !