STRONY

poniedziałek, 15 października 2018

Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami


Moja ulubiona  warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach.
Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce.




Składniki:
½ kapusty pekińskiej,
4  pomidory,
½ czerwonej cebuli
½ kg fileta  z kurczaka,
1 łyżka oleju
1 łyżka przyprawy do grosa
2o dag sera feta
10 dag płatków migdałowych.

Sos czosnkowy:
½ szklanki majonezu
2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
4  ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać   łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. 
Przełożyć na patelnię usmażyć do miękkości, wystudzić.

Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory  i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w  grubszą kostkę.

Migdały zrumienić na suchej  patelni na złocisto. Uważać aby nie spalić.

Przygotować sos czosnkowy: 
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek  i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić.


Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !