Bardzo smaczne ciasto z lat mojego dzieciństwa, teraz
troszkę zapomniane a szkoda bo jest smaczne a efekt wizualny jest wart tego
aby częściej pojawiało się na naszym stole.
Składniki:
1/2 kg pół tłustego twarogu zmielonego (nie z wiaderka)
25 dag masła 82%
1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
1 łyżka ciemnego kakao
36 sztuk maślanych herbatników
1 galaretka-cytrynowa lub bananowa Dr.Oetker
Polewa:
120 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać do
płaskiego niedużego naczynia i zostawić do całkowitego stężenia. Zimną pokroić
na paski.
Wszystkie składniki
do przygotowania chatki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i
miksując dodawać po łyżce zmielony ser.
Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat
migdałowy.
Herbatniki maślane rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy
po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć
kolejną warstwę herbatników.
Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z
odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki.
Całość złożyć w
trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić
do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników
umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do
gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu
uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Posypać
wiórkami kokosowymi, chłodzić całą noc w lodówce.
Prezentuje się pysznie! Jestem pewna, że równie świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńMoncia Lifestyle
Wieki nie jadłam a to takie dobre! Pięknie ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńale pychotka :) mmmm :*
OdpowiedzUsuńBoskie jak zwykle! I też ostatnio myślałam o tym deserze ;)
OdpowiedzUsuń