STRONY

wtorek, 2 października 2018

Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową


Gęsta aromatyczna zupa gulaszowa z dynią na mięsie wieprzowym, idealna na zimne jesienne dni, doskonale rozgrzewa dzięki doprawieniu pieprzem cayenne, porcja takiej pyszności skutecznie zaspokoi głód, polecam jako jednogarnkowe danie.






Składniki:

1 kg  chudego mięsa wieprzowego na gulasz

1,5-2  litry domowego bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki klarowanego masła

2 marchewki

20 dag zielonej fasolki szparagowej

30 dag obranej dyni

½ małej cukinii

4 ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

Szczypta pieprzu Cayenne

Sól himalajska różowa do smaku

Mąka pszenna do zagęszczenia(niekoniecznie)

Natka pietruszki do posypania




Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć słodką papryką, suszonym rozmarynem i jarzynką. 

W dużym płaskim garnku rozgrzać masło , włożyć mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek i krótko obsmażyć 5-6 minut, pod przykryciem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać połową bulionu  i gotować 15 minut, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, fasolkę szparagową , ziemniaki oraz cukinię i  dynię, wlać resztę bulionu i gotować do momentu aż mięso i warzywa będą  miękkie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, dodać koncentrat pomidorowy i gotować chwilę, 2-3 minuty, gulaszową można zagęścić odrobiną zawiesiny z mąki i wody ale nie jest to konieczne.



Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !