Gęsta aromatyczna zupa gulaszowa z dynią na mięsie
wieprzowym, idealna na zimne jesienne dni, doskonale rozgrzewa dzięki
doprawieniu pieprzem cayenne, porcja takiej pyszności skutecznie zaspokoi głód,
polecam jako jednogarnkowe danie.
Składniki:
1 kg chudego mięsa
wieprzowego na gulasz
1,5-2 litry domowego
bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
2 marchewki
20 dag zielonej fasolki szparagowej
30 dag obranej dyni
½ małej cukinii
4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól himalajska różowa do smaku
Mąka pszenna do zagęszczenia(niekoniecznie)
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć słodką papryką,
suszonym rozmarynem i jarzynką.
W dużym płaskim garnku rozgrzać masło , włożyć
mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek i krótko
obsmażyć 5-6 minut, pod przykryciem, dodać ziele angielskie i liść laurowy,
zalać połową bulionu i gotować 15 minut,
po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, fasolkę szparagową ,
ziemniaki oraz cukinię i dynię, wlać
resztę bulionu i gotować do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
cayenne, dodać koncentrat pomidorowy i gotować chwilę, 2-3 minuty, gulaszową
można zagęścić odrobiną zawiesiny z mąki i wody ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Mniam! Ale pysznie!
OdpowiedzUsuń