STRONY

środa, 3 października 2018

Kostka czekoladowa z cappuccino


Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego  wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać.


Polecam gorąco.







Blaszka 25/20 cm
Ciasto czekoladowe;

5 jaj
¾ szklanki cukru
125 g masła 82%
125 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cappuccino:
400 ml śmietanki kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej

Poncz:
¾ szklanki słodzonego naparu z kawy
50 ml rumu

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania


Sposób przygotowania:

Ciasto:
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie miksujemy z samymi żółtkami, białka ubijamy osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia.

 Do masy jajecznej, wlewamy lekko ciepłą i płynną czekoladę, miskujemy, po chwili stopniowo wsypujemy partiami mąkę z kawą a na sam koniec, delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra- dół przez 25 minut (do suchego patyczka)
Ciasto studzimy kroimy wzdłuż na dwa blaty.



Krem cappuccino:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli  wodnej do płynnej konsystencji.

Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.

Krem śmietankowy:
Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy cukier pudre oraz śmietan fix, miksujemy.



Złożenie ciasta:
Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą.

 Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.




 Słodkich wypieków!


11 komentarzy:

  1. Wygląda doskonale! Właśnie na takie ciasto mam teraz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Rewelacja! Właśnie o czymś takim myślałam rano ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ciasto juz sie chlodzi. Ciekawe czy rownie pysznie smakuje jak wyglada. 🍰

    OdpowiedzUsuń
  4. A zamiast listków żelatyny można dodać ta sypaną żelatynę rozpuszczona w wodzie i ile łyżek wsypać żelatyny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć wygodniejsza w listkach. 1 listek= 1 łyżeczka.

      Usuń
  5. Super ciasto i nie trudne , dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !