STRONY

wtorek, 30 października 2018

Jesienne babeczki pomarańczowe


Babeczki z cyklu-proste wypieki, bardzo aromatyczne mięciutkie i puchate o aromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania,  gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na podwieczorek a Ty akurat nie masz nic w domu J  Smakują zarówno z kubkiem  rozgrzewającego kakao jak i filiżanką gorącej herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura pokojowa –tzn,  że wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć identyczną temperaturę. Polecam!





Na około 24 sztuk babeczek:

Składniki:

Ciasto:
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
½ pomarańczy
szczypta soli

Dodatkowo:
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dowolna polewa czekoladowa-u mnie o smaku pomarańczy

Przygotowanie:
Z  pomarańczy zetrzeć skórkę, sok wycisnąć , wymieszać ze skórką i pomarańczowym ekstraktem.

Mąkę tortową przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.

Jajka ubić w osobnej misce z cukrem aż masa będzie gęsta i prawie biała, wlać sok z pomarańczy ze skórką , mleko oraz olej, delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Na sam koniec wsypać mąkę, delikatnie wmieszać.

 Masę nakładać łyżką do papierowych foremek na muffinki, posypać po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową i piec 25-30 minut w temp 180*c.

Zimne babeczki udekorować polewą czekoladową.


Słodkich wypieków!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !