STRONY

wtorek, 30 października 2018

Śledzik pod pierzynką


Śledzik  podany w innej postaci, jako warstwowa sałatka z pysznym sosem majonezowo-musztardowym, z ostrym serem żółtym, posmakuje każdemu, zarówno na imprezowy stół jak i świąteczny.  Przepis wielokrotnie wypróbowany i zawsze każdemu smakuje. Polecam gorąco.






Składniki:

7 filetów śledziowych w zalewie olejowej

15 dag sera ostrego sera żółtego np. cheddar

5 jajek

1  czerwona cebula

1 pęczek cienkiego szczypiorku

 3 łyżki majonezu

1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon

Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sól himalajska do smaku







Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, szczypiorek siekamy.

Filety śledziowe osączamy z zalewy olejowej, kroimy na cienkie paski. Majonez mieszamy z musztardą na jednolitą gładką masę. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.

Sałatkę układamy warstwowo w szklanych pucharkach lub w jednym dużym naczyniu na spodzie śledziki, następnie posypujemy czerwoną cebulą, warstwa pokrojonych jajek, oprószamy solą i pieprzem, wylewamy sos majonezowy, rozprowadzamy łyżką na to posypujemy tartym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, podajemy na stół.

Smacznego :) 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !