STRONY

środa, 31 października 2018

Ciasto mega marchewkowe z kremem


Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;)






Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto:

2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej

Krem marchewkowy:
1 starta marchewka
½ litra mleka 3,2%
3-4 łyżki cukru
15 dag masła 82%
1 budyń śmietankowy
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z 1 pomarańczy

Krem śmietanowy:
35o ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania

Przygotowanie ciasta:
Ciasto marchewkowe:

Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,
wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. 

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175*c.    Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.


Krem marchewkowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, zmniejszyć ogień do minimum, całość przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu parę minut aż marchewka zmięknie, zestawić z ognia, zmiksować  blenderem. Ponownie wstawić na palnik.


W reszcie zimnego  mleka rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka marchewkowego i ugotować gęsty  budyń. Wystudzić.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto.


Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem  i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.



Słodkich wypieków,





4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto. Ja ostatnio też piekłam marchewkowe, z tym, że zostało zjedzone, zanim zdążyłam je przełożyć kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Rewelacja pomysł z tym budyniem marchewkowym. Uwielbiam Twoją kreatywność Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !