Moja ulubiona warstwowa
sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem
czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach.
Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2
godzinnym chłodzeniu w lodówce.
Składniki:
½ kapusty pekińskiej,
4 pomidory,
½ czerwonej cebuli
½ kg fileta z
kurczaka,
1 łyżka oleju
1 łyżka przyprawy do grosa
2o dag sera feta
10 dag płatków migdałowych.
Sos czosnkowy:
½ szklanki majonezu
2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej
miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na
godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami.
Przełożyć na patelnię usmażyć do
miękkości, wystudzić.
Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w grubszą kostkę.
Migdały zrumienić na suchej
patelni na złocisto. Uważać aby nie spalić.
Przygotować sos czosnkowy:
Wszystkie składniki sosu połączyć
ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta
pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos
czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !