Śledzik podany w
innej postaci, jako warstwowa sałatka z pysznym sosem majonezowo-musztardowym,
z ostrym serem żółtym, posmakuje każdemu, zarówno na imprezowy stół jak i
świąteczny. Przepis wielokrotnie wypróbowany i zawsze każdemu smakuje.
Polecam gorąco.
Składniki:
7 filetów śledziowych w zalewie olejowej
15 dag sera ostrego sera żółtego np. cheddar
5 jajek
1 czerwona cebula
1 pęczek cienkiego szczypiorku
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w
kostkę, tak samo czerwoną cebulę, szczypiorek siekamy.
Filety śledziowe osączamy z zalewy olejowej, kroimy na
cienkie paski. Majonez mieszamy z musztardą na jednolitą gładką masę. Ser żółty
ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.
Sałatkę układamy warstwowo w szklanych pucharkach lub w
jednym dużym naczyniu na spodzie śledziki, następnie posypujemy czerwoną
cebulą, warstwa pokrojonych jajek, oprószamy solą i pieprzem, wylewamy sos
majonezowy, rozprowadzamy łyżką na to posypujemy tartym serem i posiekanym
szczypiorkiem.
Sałatkę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, podajemy na
stół.
Smacznego :)
Ja zabieram porcyjke! Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń