STRONY

wtorek, 6 listopada 2018

Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą


Gdy wracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można  w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad.





Składniki na 5-6  porcji:

40 dag czerwonej kapusty
50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
10 dag kaszy jęczmiennej
10 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
Sól morska  lub jarzynka do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do obsmażenia
2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu

Dodatkowo:
Sos pomidorowy do polania


Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski.

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na małej patelni  na oleju na  jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia.

Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.


Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.

Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym

Smacznego!




3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !