Gdy wracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym
posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można w każdej chwili odgrzać choćby na drugi
dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko
sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad.
Składniki na 5-6 porcji:
40 dag czerwonej kapusty
50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
10 dag kaszy jęczmiennej
10 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
Sól morska lub
jarzynka do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do obsmażenia
2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu
Dodatkowo:
Sos pomidorowy do polania
Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym
wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski.
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na małej
patelni na oleju na jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia.
Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą,
soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić
jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem,
dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety,
obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z
obu stron.
Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki
ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć
folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym
Smacznego!
Super przemiana klasycznego dania. Bardzo mi się podoba ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać inną kasze np. Jaglaną ? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiscie.
Usuń