STRONY

poniedziałek, 5 listopada 2018

Cannelloni bolognese


Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym  z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane.







Składniki na 5 porcji:

500 g  grubego makaronu cannelloni
500 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
350 g passaty/przecieru pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 marchewka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szczypta chilii do smaku

Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Dodatkowo:
15 dag startego ostrego sera np. cheddar  do posypania
Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty,  dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem  i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Gdy mięso będzie usmażone wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia.

Przygotować w tym czasie sos:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.


W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu.  

Cannelloni nadziewać  mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję,  że po upieczeniu będzie mięciutki,  posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową,  zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć  i zrumienić)

Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron w każdej postaci! Takiej także, a że dawno nie robiłam cannelloni w domu to chętnie skorzystam z Twojego przepisu i przygotuję w najbliższych dniach na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !