STRONY

czwartek, 22 listopada 2018

Makaron sojowy po chińsku z warzywami


Najsłynniejszą, najciekawszą i najbardziej różnorodną kuchnią świata jest bez wątpienia kuchnia chińska. Duża ilość przypraw i zapachów oszałamia.  Poza tym w chińskiej kulturze przywiązuje się ogromne znaczenie do jedzenia. 
To, co najciekawsze może być  dla Europejczyka w tej kuchni, to sposób przyrządzania , a dzięki bardzo krótkim metodom smażenia czy gotowania także dobry wygląd, smak i wartość odżywcza. Dziś na rynku mamy  bardzo bogaty dostęp do wyszukanych składników, dlatego przygotowanie dobrej chińszczyzny w domu już nie sprawia żadnego problemu.
 Mogę nawet twierdzić, że to  kuchnia dla odchudzających się-dysponując jedną patelnią wok praktycznie wszystkie potrawy można przyrządzić bez użycia tłuszczu. 

Dziś mam dla Was taką podstawową można powiedzieć propozycję kuchni chińskiej która nie powinna Wam sprawiać  żadnej trudności w przygotowaniu.

Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi, tworzy danie palce lizać !

Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.






Składniki na 5 porcji:

1 podwójna pierś z kurczaka
½ papryki  żółtej
½ papryki czerwonej
2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
½ cukinii
6 świeżych pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
2 cm świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego
100 ml sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
Szczypta Cayenne
½ łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania:
W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy  podsmażyć starty drobniutko na tarce imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię  oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić  sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty.

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, od razu podawać.



Smacznego!



5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !