Najsłynniejszą, najciekawszą i najbardziej różnorodną
kuchnią świata jest bez wątpienia kuchnia chińska. Duża ilość przypraw i zapachów
oszałamia. Poza tym w chińskiej kulturze
przywiązuje się ogromne znaczenie do jedzenia.
To, co najciekawsze może być dla Europejczyka w tej kuchni, to sposób
przyrządzania , a dzięki bardzo krótkim metodom smażenia czy gotowania także
dobry wygląd, smak i wartość odżywcza. Dziś na rynku mamy bardzo bogaty dostęp do wyszukanych składników,
dlatego przygotowanie dobrej chińszczyzny w domu już nie sprawia żadnego
problemu.
Mogę nawet twierdzić, że to kuchnia dla odchudzających się-dysponując
jedną patelnią wok praktycznie wszystkie potrawy można przyrządzić bez użycia
tłuszczu.
Dziś mam dla Was taką podstawową można powiedzieć propozycję kuchni
chińskiej która nie powinna Wam sprawiać żadnej trudności w przygotowaniu.
Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej.
Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z
kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi,
tworzy danie palce lizać !
Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.
Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na 5 porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
½ papryki żółtej
½ papryki czerwonej
2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
½ cukinii
6 świeżych pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
2 cm świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego
100 ml sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
Szczypta Cayenne
½ łyżeczki białego pieprzu
Sposób przygotowania:
W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy
podsmażyć starty drobniutko na tarce
imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z
kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na
grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki
paprykę, cukinię oraz pieczarki, smażyć
2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i
cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty.
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po
tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z
warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili,
od razu podawać.
Smacznego!
Bardzo smacznie wygląda zawartość miseczki. Pozdrawiam gorąco ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńUwielbiam ten makaron:)
OdpowiedzUsuńJa też 🙂
UsuńJakie piękne, kolorowe danie! Potrafisz tworzyć w kuchni!
OdpowiedzUsuń