STRONY

czwartek, 13 grudnia 2018

Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem orzechowo czekoladowym


Bogaty w smaki tort świąteczny. Na biszkopcie makowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem orzechowym o lekko migdałowym aromacie,  wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką.

Oto magia świąt!





SKŁADNIKI:

Biszkopt makowy:
Tortownica 23 cm

6 jaj
½ szklanki cukru
1 szklanka maki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
 600 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
5 dag gorzkiej czekolady
2 pełne łyżki kremu orzechowego
1 łyżka cukru pudru
½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej

Poncz:
¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty
¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego)

Dekoracja:
Piernikowe serca
Dowolna posypka cukrowa

Przygotowanie:

Makowy biszkopt:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać z suchym makiem i proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną.

Białka jaj ubić na puszystą pianę, ubijając stopniowo wsypywać cukier, zmiksować do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka krótko zmiksować, partiami miksując na niskich obrotach wsypywać mąkę z makiem, wymieszać delikatnie aby nie utracić struktury piany.


Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.
Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 40 minut-do suchego patyczka.


Wystudzić ciasto, całkiem zimne przekroić wzdłuż na trzy blaty.


Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą:
Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem orzechowy, zmiksować tylko do połączenia.

Poncz:
Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto.


Złożenie tortu:
Krem podzielić na 3 części.

Pierwszy blat biszkopta nasączyć 1/3 ponczu wyłożyć połowę konfitury wiśniowej oraz posmarować 1 częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem, czynność powtórzyć, przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, wysmarować górę i boki pozostałym kremem, udekorować wg swojego uznania.

Tort włożyć na całą noc do lodówki aby smaki się połączyły.




Świętowanie przy stole to prosta droga do niestrawności i wzdęć. Jak tego uniknąć ?
Z pomocą przychodzi Espumisan Max-Wyrób medyczny CE, tylko jedna kapsułka w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.




Słodkich wypieków!

Wpis dodaję do akcji konkursowej

Świąteczne tradycje

Trzymajcie kciuki!




4 komentarze:

  1. Agatka! Tort boski,zdjęcia boskie! Jesteśmy moim guru kuchni !!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O połączeniu nutelli i maku jeszcze nie słyszeliśmy, ale tort wygląda totalnie obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !