STRONY

wtorek, 29 stycznia 2019

Karkówka z warzywami po cygańsku


 Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi  pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni.






SKŁADNIKI:

1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
40 dag świeżych pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
1 cebula czerwona
Sól morska do posypania
Przyprawa do wieprzowiny do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos pomidorowy:

1 szklanka zimnej wody
20 dag koncentratu pomidorowego
½ szklanki  ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.

Cebulę białą i czerwoną  obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli .

Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i  solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać  równomiernie warzywa.

Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.

Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.

Smacznego J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !